Man kan kort och gott förklara brottning som ett samlingsbegrepp på olika former av kamper där man med kast, grepp och fasthållningar ska besegra en motståndare. Man kan både träna och idrotta i brottning. Man avser ofta olympiska grenar som fristil eller Grekisk-romersk stil när man i dagligt tal nämner brottning.

Vem passar brottning för?

Troligen har alla personer någon gång brottats. Alla brottas som barn, antingen med kompisar, föräldrar, syskon eller kanske med ett husdjur. Det spelar ingen roll om man är tjej eller kille, alla kan vara med och brottas. Vanligen kan man till och med prova helt gratis några gånger innan man säkert bestämmer sig. Det spelar ingen roll om man är kort, lång, stark, svag, liten eller stor. Det finns fördelar och nackdelar med alla storlekar och brottningen är en sport som tar bort alla nackdelar och istället tar fram fördelarna. Sporten kan faktiskt passa alla, oavsett ålder.

Hur tränar och tävlar man?

När man precis börjar med brottning består träningen ofta av lek samt pargymnastik för att öva upp smidighet. Mindre tekniska moment och så lite brottning finns självklart också med. När man tränat ett tag märker man att styrkan ökar och så småningom känner man sig nöjd med att göra framsteg. När man kommit till detta steg lägger man ofta upp en träning tillsammans med tränaren så att det mesta och bästa möjliga resultat uppnås.

När man tränar ska man lära sig teknik, taktik och grepp och det är dessa som gör att motståndaren tappar balansen, lägger sig på rygg och ger poäng. Det krävs att koordinationen, styrkan och balansen är i bra kondition och detta övas upp i greppträning och brottningsgymnastik.

Det är först när man känner sig förberedd och mogen man i samråd med tränare kan börja med tävlingsbrottning och då bara i ungdoms- eller barnklasser om man är minderårig.